Home - Gallery - Bio

“Nicht jedes gedicht ist mit Worten geschrieben worden.”


Jos Auke woont in Dordrecht, een stad die rijk is aan kunst en historie.
Hij is begonnen als beeldhouwer, grafisch ontwerper, leraar en barman. Pas sinds een aantal jaren is hij actief als schilder. In zijn schilderijen combineert hij nieuwe technieken, zoals acryl, en abstracte vormentaal met de rijkdom die voorhanden is in de Hollandse geschiedenis van de kunst.


Of zoals hij zelf zegt; “Mijn schilderijen zijn het cumulatieve eindproduct van een huwelijk tussen Rembrandt, Ruysdael, Mondriaan, veel verf, zweet, werk en ambachtelijk vakmanschap.”


In plaats van te zeggen dat hij schildert, heeft Jos Auke het liever over het bouwen van een beeld met verf. De schilderijen zijn uit vele lagen opgebouwd. De basis is altijd ruw en grof opgezet, waarna de uiteindelijke afwerking bestaat uit steeds dunnere transparante lagen, waarbij de toplaag een enorme rijkdom in kleur en diepte krijgen door de onderliggende lagen. Dit leidt tot een boeiend, levend geheel, waarbij men zich steeds in nieuwe details kan blijven verliezen. In vormen wordt de grens tussen plat en diepte gezocht, maar altijd zo dat er een geheel ontstaat dat balans en kracht uitstraalt.


Alle schilderijen van Jos Auke zijn uniek.

Doordat ieder schilderij met intensieve zorg wordt opgebouwd, en vele uren geïnvesteerd worden in de totstandkoming van het eindproduct, zijn de geproduceerde aantallen laag. Dit zorgt ervoor dat Jos Auke bij weinigen bekend is, maar dat hij hoog gewaardeerd wordt door zijn cliënten.